Met eduroam krijgen leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers gemakkelijk en veilig toegang tot het vaste en draadloze netwerk van de eigen onderwijs- of onderzoeksinstelling en dat van andere instellingen die eduroam aanbieden. In binnen- en buitenland.
Werking van eduroam
eduroam gebruikt wereldwijd aan elkaar gekoppelde authenticatieservers om gebruikers met hun eigen draadloze apparaat probleemloos aan te sluiten op het netwerk van de instelling waar ze te gast zijn. Een student zit bijvoorbeeld op de TU Delft maar volgt ook vakken bij de TU Eindhoven. Hij kan via eduroam bij beide instellingen zonder extra configuratie het vaste en draadloze netwerk gebruiken. Door de manier van authenticeren is dit zeer veilig.
Veilige verbinding
De basis van eduroam is een hiërarchie van gekoppelde authenticatieservers, waarover de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen instellingen getransporteerd worden. De instelling van de gebruiker houdt deze gegevens bij en controleert deze. Ook als de gebruiker zich bij een gastinstelling bevindt.
Authenticatie
Wanneer een gebruiker van de Universiteit Twente (UT) bijvoorbeeld te gast is bij de Hogeschool Utrecht (HU), stuurt de authenticatieserver van de HU de gegevens van de gebruiker door naar de UT. Pas als de authenticatieserver van de UT aangeeft dat de gebruiker bekend is (correcte gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie), geeft de HU de gebruiker toegang tot het netwerk.
Meer informatie over eduroam