eduroam aanbieden


Bied eduroam aan uw bezoekers (Service Provider)

Als u gebruikers of bezoekers heeft uit het onderwijs en onderzoek (bijvoorbeeld leerlingen, studenten, universitair medewerkers, docenten aan een hogeschool) dan kunt u een eduroam-hotspot opzetten. Zo krijgen uw gebruikers met hun eduroam-account eenvoudig draadloos toegang tot internet. Het opzetten van een eduroam-hotspot is meestal heel eenvoudig. Elke organisatie kan eduroam aanbieden aan bezoekers uit het onderwijs en onderzoek, er zijn bijvoorbeeld steeds meer congrescentra waar eduroam beschikbaar is.

Stap 1. Contract sluiten

U moet een contract sluiten met SURF om Service Provider voor eduroam te worden. Neem hiervoor contact op met beheer@eduroam.nl

Organisaties die op SURF zijn aangesloten kunnen de eduroam koppeling aanvragen via SURFdashboard. SURF vraagt geen (extra) vergoeding aan Service Providers voor het aanbieden van eduroam.

Organisaties die op Kennisnet zijn aangesloten kunnen de eduroam koppeling aanvragen via Kennisnet.

Stap 2. Hotspot(s) installeren

U moet een of meer 802.1x (WPA2-Enterprise) access points installeren en die koppelen met een RADIUS-server. Via deze RADIUS-server wordt een authenticatieverzoek van een bezoeker doorgestuurd naar de RADIUS-server van de instelling waar hij werkt of studeert.

Stap 3. Hotspot(s) configureren

Neem gerust contact met ons op m.b.t. belangrijke (rand)voorwaarden zoals het gebruik van WPA2-Enterprise en het transparant doorzetten van EAP authenticatie of andere vragen. Alle randvoorwaarden zijn opgenomen in de eduroam Wiki.

 

Bied eduroam aan uw eigen gebruikers (Identity Provider)

Als u eduroam in uw onderwijs- en onderzoekinstelling beschikbaar wilt stellen aan uw eigen gebruikers dan bent u ook Identity Provider. 

U bent een Nederlandse onderwijs- of onderzoeksinstelling en u wilt uw gebruikers laten profiteren van de voordelen van het eduroam draadloos netwerk. Zo kunnen uw gebruikers in uw eigen instelling, maar ook bij gastinstellingen en publieke locaties die eduroam aanbieden, gebruikmaken van draadloos internet via eduroam.

Stap 1. Contract sluiten

U moet een contract sluiten met SURF om Identity Provider te worden. De koppeling kunt u aanvragen via SURFdashboard (of neem contact op met beheer@eduroam.nl). Als u dit contract sluit, hoeft u geen apart contract meer te sluiten om Service Provider te worden.

Organisaties die op Kennisnet zijn aangesloten kunnen de eduroam koppeling aanvragen via Kennisnet.

Stap 2. RADIUS-server inrichten

U moet een RADIUS-server configureren die authenticatieverzoeken van uw gebruikers kan afhandelen, als zij vanuit uw instelling of een gastinstelling inloggen op eduroam.

Belangrijke randvoorwaarden

  • Voor beveiliging gebruikt u WPA2-Enterprise.
  • SSID moet “eduroam” zijn.
  • Voor authenticatie moet u EAP transparant doorzetten.
  • RADIUS-usernames moeten de volgende vorm hebben: 'username@domein.nl' (zoals een e-mailadres).

Lees alle technische en administratieve voorwaarden op de eduroam Wiki.

Meer informatie